torstai 11. helmikuuta 2016

Uusi isäntä taloon vuonna 1802: Heikki Andersin-/ Antinpoika Björnklo

Jouluaattona vuonna 1800 Akaan Sipilän suvun kantatilan isäntä oli kuollut. Taloon tarvittiin uusi isäntä leskeksi jääneen Kaisa Yrjöntyttären puolisoksi. Uusi isäntä löytyi Sääksmäen Jutikkalasta: Heikki Antinpoika. Kaisa Yrjöntytär ja Heikki Antinpoika Björnklo saivat kaksi lasta: Heikki Heikinpojan (s. 1807), joka jäi pitämään kantatilan taloa Akaaseen sekä Greta Liisan (s. 1804). Greta muutti Urjalaan ja hänen poikansa, eli Kaisa Yrjöntyttären ja Heikki Antinpoika Björnklon tyttärenpoika on sukumme U-haaran Taulu U1 - Juho Heikki Kustaanpoika.


Jorma Sipilä on selvittänyt Heikki Antinpojan taustoja. Oliko talon uuden isännän isä Jutikkalan kartanon omistaja?



HEIKKI ANDERSIN- /ANTINPOIKA BJÖRNKLO


Heikki Antinpoika Sääksmäen Jutikkalasta vihittiin Sipilän eli Pormestarin talon leskeksi jääneen emännän Kaisa Yrjöntyttären kanssa 1.7.1802. Kaisan edellinen aviomies oli Antti Mikonpoika Urjalasta. Hän oli Loukeelan kylän Seppälän talon poika. Vihkiminen oli suoritettu 1786. Antti oli kuitenkin kuollut 24.12.1800. Pariskunta oli lapseton. Kaisan vanhemmat, Yrjö Yrjönpoika ja Pirkko Pietarintytär elivät vielä, mutta talo oli luovutettu Antti Mikonpojalle ja Kaisalle vuonna 1792. (Samana vuonna, jolloin vuokratila oli lunastettu perintötilaksi!)

Taloon tarvittiin siis uusi isäntä ja tämä siis oli Heikki Antinpoika Jutikkalasta.

Suomen Sukututkimusseuran HisKi- hakemiston mukaan Heikki oli syntynyt 13.1.1770 Sääksmäen Jutikkalassa (jatkossa ykkönen on hävinnyt ja syntymäpäivä on merkitty 3.1.1770 tai pelkällä vuosiluvulla 1770) ja kastettu 15.1. Isän kohdalla on merkintä ”okänd Henrik” ja Äiti on Anna Henriksdotter, siis Anna Heikintytär. (Kirkon kirjat kirjoitettiin ruotsiksi ja suomalaiset nimet kirjoitettiin samoin ruotsiksi aina vähän sen mukaan miten pappi sen kuuli).

Seuraavat merkinnät löytyvät Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen (SSHY) sivuilta, joihin on tallennettu digitaalisina suurin osa Suomen seurakuntien rippikirjoja. Sääksmäen Seurakunnan rippikirjasta vuosilta 1780-1785 sivulta ”Judikala Alodial Säteri, Herskapen” eli Jutikkalan Säteri, Herrasväki (palkolliset, torpparit jne olivat omilla sivuillaan). Tällä sivulla on vain kaksi nimeä: Luutnantti Anders Blåfield s. 1739 ja Henrik oäkta, siis avioton, ja syntymävuosi: 1770.

Seuraavassa rippikirjassa 1876-1780 ltn myöh. kapteeni Anders Blåfield on naimisissa, vaimo on Henrika Sofia Löfving ja Heikki on siirretty palvelusväen sivulle merkinnällä ”dreng Henrik oäkta”.
Ajallisesti seuraavassa rippikirjassa 1792-1797 Heikki on edelleen palvelusväen sivulla, mutta merkintä on” dreng Henrik Andersson o.ä.”. Hänestä on siis tullut Heikki Andersin- tai Antinpoika!
Viimeisessä Jutikkalan ajan rippikirjassa 1798-1803 on merkintä ”Henrik Andersson o.ä. Biornklou”. Akaan seurakunnan rippikirjassa tämä mystinen lisänimi esiintyy vasta vuonna 1821 muodossa Björnklo.

Yllä olevan perusteella tulee väkisinkin mieleen ajatus, että Heikki Antinpoika Björnklon isä on Jutikkalan kartanon omistaja, kapteeni Anders Blofield. Vuoden 1792 rippikirjamerkintä Henrik Andersson o.ä. on minusta yhtä kuin isyyden tunnustaminen (syntyneet-luettelon ”okänd Henrik” on ehkä otettu äidin isältä paremman puutteessa).

Heikin äiti Anna Heikintytär vihittiin vuonna 1777 renki Juho Erkinpojan kanssa.

Kaisa Yrjöntytär ja Heikki Antinpoika Björnklo saivat kaksi lasta: Greta Liisan, s. 4.5.1804 ja Heikki Heikinpojan s. 1.2.1807. Heikki Antinpoika Björnklo kuoli vuonna 1824. Pormestarin eli Sipilän taloa piti leski Kaisa kuolemaansa vuonna 1829 asti. Poika Heikki Heikinpoika on merkitty isännäksi vuodesta 1832 alkaen.

Blåfieldin suku omisti Jutikkalan vuodesta 1729 vuoteen 1872. Ensimmäinen oli luutnantti Henrik Blåfield, joka tuli silloin taloon vävyksi ja vihittiin edellisen omistajan Gustaf von Birkholtzin tyttären Eva Katariinan kanssa. Henrik kuoli vuonna 1749, jonka jälkeen leski piti tilaa vuoteen 1768 asti. Perikunta omisti tilan sen jälkeen, mutta heidän poikansa, yllä mainittu kapteeni Anders Blåfield lienee käytännössä omistanut sen siitä lähtien, mutta virallisesti vuodesta 1784. Anders Blåfieldin avioliitto Henrica Sofia Löfvingin kanssa oli lapseton. Omistus siirtyi Andersin veljen Otto Blåfieldin pojalle Carl Johanille vuonna 1806. Tämä kuoli vuonna 1834. Leski Aurora Frederika von Ramsay piti tilaa kunnes poika August Frederic Reinhold Blåfield tuli isännäksi 1854. Augustin veli Robert Gustav Ivar Blåfield tuli isännäksi 1870 mutta tila oli ylivelkaantunut ja se myytiin pakkohuutokaupassa vuonna 1872.

Tänään Jutikkala käsittää vain kartanon rakennukset ja ympäröivän puiston, joita ylläpitää sitä tarkoitusta varten perustettu säätiö.



Jorma Sipilä
9.2.2016


Ei kommentteja: