sunnuntai 12. elokuuta 2007

Heikki Heikinpojasta

Muokattu Akaan Sipilän suku -kirjassa olevasta alkuperäisestä tekstistä.
Alkuperäisen tekstin kirjoittanut Kaija Manni

Heikki Heikinpoika, suvun "kantaisä" syntyi Akaassa Varrasniemen kylässä Borgmestarin tilalla helmikuun 1. päivänä 1807.

Hänen vanhempansa olivat Sääksmäen Jutikkalasta tullut Heikki Antinpoika Björnklo s. 1770 ja Borgmestarin tilan tytär Kaisa Yrjöntytär s. 1764. Lapsia heillä oli vain kaksi, tytär Greta Liisa oli Heikkiä kolme vuotta vanhempi. Heikin isä oli pojan syntyessä 37 ja äiti jo 43-vuotias. Isä kuoli Heikki Heikinpojan ollessa 17-vuotias ja äiti viisi vuotta myöhemmin, vuonna 1829.

Greta Liisa Heikintyttären puolen sukuselvitys on vielä kesken.

Rippikirjat vuosilta 1829-1835 antavat viitteitä siitä, että Heikki Heikinpoika olisi ollut Varrasniemen Borgmestarin isäntä heti äitinsä kuoltua, sillä muita isäntiä (Bonden) ei kirjoihin ole merkitty. Akaan historian mukaan Heikki Heikinpoika olisi ollut Varrasniemen Borgmestarin isäntänä vuosina 1832-1860, mutta alkuvuosi lienee ollut jo äidin kuolinvuosi eli 1829.

Heikki Heikinpoika vihittiin 2.7.1833 Katharina (Kaisa) Sakarian tyttären kanssa Kylmäkoskelta Kuusjoen kylästä Rossin Mäenpään rusthollista. Kaisa oli puettu morsiusasuun (skrud) ja vihkimisen suoritti J.J. Ahonius, joka myöhemmin kotona kastoi myös useat lapsista. Heikki Heikinpoika oli vihittäessä 26- ja Kaisa 21-vuotias.

Kylmäkosken rippikirjojen mukaan Heikki Heikinpoika asui perheineen vuodesta 1835 Rossin Mäenpään tilalla eli vaimon kotitilalla. Kaisa oli vanhin lapsista ja isän kuoltua marraskuussa 1828 oli äiti, Maria Mikontytär, vastannut tilan hoidosta. Niinpä vävy oli oletettavasti tervetullut apu. Perheen vanhimmat lapset, pojat Juho Kustaa ja August syntyivät Mäenpäässä.

Kun Heikki Heikinpojan perhe muutti takaisin Varrasniemen Borgmestariin ilmeisesti vuonna 1843, ryhtyi Kaisan veli, Israel Sakarianpoika, pitämään Rossin Mäenpään tilaa. Heikki Heikinpoika kuoli Varrasniemen Bongmestarissa vanhuuteen vuonna 1883 heinäkuussa 76-vuotiaana ja vaimonsa Kaisa ajetustautiin kuusi vuotta myöhemmin.

Kuudesta lapsesta kolme kuoli lapsena. Vuonna 1836 syntynyt Juho Kustaa jäi kotitalon pitäjäksi, vuonna 1851 syntynyt Matilda Mariana meni Tammelaan emännäksi. Tilan isännyys oli siirtynyt jo vuonna 1861 Juho Kustaa Heikinpojalle.

Ei kommentteja: