torstai 14. helmikuuta 2008

Sukulaisia esittelyssä: Ilkka Matti Dominicus Mannin tervehdys


Heikki Sipilä halusi esittää sukukysymykset hallituksen jäsenelle Ilkka Mannille. Heikin ja Ilkan tyttäret pelasivat myös koripalloa samassa joukkueessa tietämättä ensin olevansa sukua.
Espoon Laajalahdessa 2008-02-10


Esittele itsesi

Olen äidin puolelta Akaan Sipilän sukua ja siinä Tammelan sukuhaaraa. Urjalasta Akaan pappilaan tilanhoitajaksi muuttanut Johan Axelsson kävi ajallansa kosiomatkalla Varrasniemen tilalla, onnistui asiassaan ja vihittiin talon tyttären Matilda Mariana Heikintyttären kanssa 11.9. 1881. He muuttivat seuraavana vuonna Tammelan Torron kylään ja ryhtyivät sotilasvirkatalon vuokraajiksi, sittemmin omistajiksi. Sukunimeksi he ottivat talon mukaan Marttila. Heille syntyi neljä lasta, joista tytär Josefina, s.1888, on äitini äiti. Varrasniemen tytär Matilda on siis äitini isoäiti.

Josefina avioitui Kuusjoen Kanungin kylään Ylivesän talon isännän August Kiven kanssa. Etäisen kosinnan mahdollisti puhemies. Taloon syntyi neljä lasta, jotka kaikki olivat tyttäriä, vanhin heistä äitini Helvi. Hänestä tuli Kiikalan kirkonkylässä sijaitsevan Litsin tilan emäntä, mentyään naimisiin Somerolta kotoisin olevan Reino Heimo Dominicus Mannin kanssa aivan talvisodan alla. Heille syntyi neljä lasta, Marjo, Ilkka, Riitta ja Paula.

Omaan perheeseeni kuuluvat vaimo Kaija sekä tyttäret Essi ja Kati. Kotini on Espoon Laajalahdessa ja tyttäreni asuvat täällä lähialueilla.

Kovin naisvoittoiselta siis näyttää matkani sukukartalla Akaalta Tammelan, Kuusjoen ja Kiikalan kautta tänne Espooseen.

Mitä viikkoosi kuuluu?

Olen nyt 66-vuotias. Runsas kolme vuotta sitten tapahtui kohdallani suuri muutos, kun jäin eläkkeelle Suomen ympäristökeskuksesta. Olin sitä ennen työskennellyt yhtämittaisesti 37 vuotta vesi- ja ympäristötekniikan alaa koskevissa tehtävissä eri virastoissa. Olin koko tuon ajan osallistunut vapaa-aikoina aktiivisesti myös kotitilan viljelyyn. Kun nyt pari vuotta sitten nykysuuntausta noudattaen annoimme sisareni Riitan kanssa pellot vuokralle, niin muutos elämänmuodossa on ollut todella suuri. Sitä olen lieventänyt mm. lisäämällä aktiviteetteja metsänkorjuun ja –hoidon alalla. Lämpimät ja märät kelit ovat toki haitanneet näitä töitä. Matka täältä Laajalahdesta Litsin tilalle on vain 90 km ja ajassa 1 tunti, joten Litsin käyttö kaikinpuoliseen askarteluun ja työhön sekä vapaa-ajanviettoon on ollut hyvin mahdollista.

Vaimoni Kaija on myös eläkkeellä ja hänellä on riittänyt tehtävää Essin lasten hoidossa ja meikäläisen passaamisessa. Ajankuluumme kuluu vuosittain tyypillisesti pari viikon ulkomaanmatkaa ja pari Lapinreissua.


Jokin sukuun liittyvä juttu/muisto

Joskus v. 1992 tienoilla Mimma oli käymässä meillä. Sipilöitä on paljon Suomessa. Tuli kuitenkin mieleeni kysyä , että onko hänen sukunsa Akaalta päin. Olin nimittäin joskus saanut äidiltäni Lauri Sipilän lähetelapulla varustetun valtionarkiston selvityksen vuodelta 1933 koskien Borgmestarin eli Sipilän talon isäntiä ja emäntiä. Sen oli Lauri antanut isoäidilleni Kuusjoella kylässä käydessään. Heikki selvitti vielä kirkkoherranvirastoista Matildan vaiheita ja niin tuli Tammelan sukuhaara mukaan sukuseuramme toimintaan.

Hieman yllättävää oli sekin, kun viime sukukokouksen alkuesittelyjen pohjalta selvitimme, että Wikstedtin avioparista sekä Raili että Börje ovat minulle sukua. Raili on minun äitini sukutaustassa ja Börje minun isäni sukutaustassa. Kuulumme Börjen kanssa Lietzen-sukuun, joka on lähtöisin Ruotsista.


Miten pidät yhteyttä sukulaisiin?

Osallistun sukuseuran hallituksen työskentelyyn ja vuosittaisiin sukukokouksiin.
Pyrimme Kaijan kanssa käymään kerran kesässä Tammelassa Torrolla Marttilan talon isäntää Heikki Yrjölää tervehtimässä. Samoin Tammelan kirkolla äidin sukupolvea olevaa pirteää pariskuntaa Kaisa ja Verneri Haavistoa tapaamassa. Salossa käydessämme pyrimme käymään tervehdyksellä äidin siskon Eila Laaksosen luona. Meillä serkuilla sekä isäni että äitini puolelta on viime vuosina ollut tapana pitää 50- ja 60-vuotispäiviä. Monet ovat ajoittaneet kutsunsa kesään!


Kenen sukulaisen haluaisin vastaavan kysymyksiin seuraavaksi?

Toinen serkkuni Marja Anneli Pekkonen (ks. sukutaulu 6320) toivottavasti vastaa kysymyksiin. Marja on käynyt usein sukukokouksissamme. Lisäksi isä taisi olla peräti satulaseppä. Tuosta ammatista ja elämästä sen ympärillä olisi varmaan vieläkin mielenkiintoista jotain lukea tai kuulla.

Ei kommentteja: